Tilbygning til huset eller flytte? 4 ting du skal overveje når du tager din beslutning

Når man er kommet til det tidspunkt i sit liv, hvor man er ved at være klar til at stifte familie, og alt det der hører med til det, så bliver man også nødt til at tage stilling til, hvad man gør med sin boligsituation.

Her går rigtig mange nemlig og drømmer om at finde et sted, som man næsten kan bo i resten af livet, og som kan give børnene en tryg og stabil barndom uden for mange flytninger.

Hvis man bor i en lille lejlighed og er gravid med det første barn, så giver det sig selv, at man nok skal kigge efter noget større og altså flytte, men situationen er lidt anderledes, hvis man allerede bor i et lille hus.

For skal man i denne situation vælge at bygge en tilbygning, så man får plads til fremtidens børn og behov, eller skal man vælge at flytte til noget, der er større?

Herunder kan du læse lidt mere om, hvad der er værd at overveje i det dilemma.

Hvordan er din økonomi?

Noget af det, som de fleste gør klogt i at overveje først, når de skal tage denne beslutning og tilbygning eller at flytte, er selvfølgelig økonomien.

Man skal selvfølgelig have praktikken og mavefornemmelsen med bagved, men man skal også huske, at der godt kan være forskel i prisen på at bygge til og flytte.

Her handler det eksempelvis om, hvor meget du vil bygge om, men selvfølgelig også hvilket område du potentielt kunne flytte til, og hvad det vil koste.

Her kan du både undersøge nærmere, hvad din tilbygning pris rent faktisk er, men naturligvis også sammenligne det med hvad det vil koste, hvis du flytter ind i en større bolig.

Det økonomiske aspekt vil i hvert fald helt sikkert være noget, du skal tage hensyn til, når du tager din beslutning - særligt hvis du har et lidt stramt budget. 

Hvad har du tid og overskud til?

Noget andet, som du kan overveje, inden du tager din beslutning, er hvad du rent faktisk har overskud til. Der er rigtig mange gode ting ved at bygge mere på det hus, man allerede har - særligt hvis man er glad for området - men man skal også være klar på, at det kan være en krævende proces at bygge til, og det er det både, hvis man selv tænker at være med i selve byggeprocessen og hvis man blot skal lægge en plan og have forskellige håndværkere med i det.

Omvendt kan man også sige, at det kan foregå mere stille og roligt, hvis man bygger til, og at man i hvert fald undgår det stress, som mange nok forbinder med at flytte. Så her skal du altså lige mærke efter og tænke over, hvad du har mest overskud til.

For nogle vil det nok være mere overskueligt bare at bygge lidt på huset løbende, hvor andre vil synes, at det er mere simpelt blot at flytte ind i et nyt hus, hvor der allerede er al den plads, man skal bruge.

Har du hænderne godt skruet på?

Du kan også tage stilling til, hvad et tilbygningsprojekt kunne være for dig og din familie? Den nemme løsning er selvfølgelig umiddelbart at flytte til noget større, fordi man ikke skal til at tænke logistik, praktik og den slags, men hvis man nu har hænderne godt skruet på, så kan et tilbygningsprojekt også være en rigtig fed udfordring.

Det kræver selvfølgelig, at man tager lidt fri fra arbejde, og at man måske også får fat i nogle gode venner, som vil hjælpe til, og som også har hænderne godt skruet på. Men når den slags er kommet på plads, så kan det faktisk være en utroligt givende opgave at være med til at skabe det hjem, som man skal bo i resten af sit liv, selv vælge facadestuk, selv vælge materialer osv.

Det giver i hvert fald hjemmet en personlig dimension, som ikke følger med, hvis man bare flytter ind i et hus. Så hvis man har hænderne godt skruet på, er det bestemt noget, som er værd at overveje.

Hvordan er dit forhold til din nuværende grund?

Den sidste overvejelse, som næsten også er den vigtigste sammen med det økonomiske grundlag, er selvfølgelig mavefornemmelse omkring det hele, som altså tit vil have noget at gøre med dit tilhørsforhold til din nuværende grund.

Mange mennesker knytter sig nemlig til steder, særligt hvis det er et sted, hvor der er sket en masse store ting. Derfor kan du måske også synes, at det er svært at give slip på din nuværende grund, hvis det eksempelvis være der, du blev forlovet, gravid og andre store ting.

Hvis du har den slags forhold til din nuværende bolig, så kan du jo bygge til, hvis der er mulighed for det. Så slipper du i hvert fald for at skulle sige farvel til et meget dejligt og personligt område.

Omvendt kan det også være, at man ikke direkte har et tilhørsforhold til et sted, og at man måske ovenikøbet har et stort ønske om eksempelvis at komme længere ind i byen, længere ud på landet eller tættere på noget familie.

Så vil det være helt oplagt bare at flytte et andet sted. Så det sidste råd handler altså bare om at lytte efter mavefornemmelse og de behov, som du har. Så skal selve processen i enten at bygge til eller flytte også føles mere rigtig og rar.

Menu
Top